Właściwości odżywcze i zdrowotne, kaloryczność

Łosoś dominuje wśród ryb najchętniej spożywanych przez Polaków. Oprócz cennych właściwości odżywczych i zdrowotnym posiada niepowtarzalne walory smakowe, a ponadto apetyczną barwę i mięsistą strukturę. Dużą zawartość tłuszczu równoważy bogactwo witamin i składników mineralnych.

 

ŁOSOŚ- WARTOŚCI ODŻYWCZE I ZDROWOTNE

Dzięki dużej zawartości cennych kwasów tłuszczowych omega- 3 i omega- 6, potrawy z łososiem chronią przed groźną w skutkach  miażdżycą, anemią, bólami stawów. Zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca (arytmii, zawału), obniżają ciśnienie, regulują rytm serca, zwiększają poziom „dobrego” cholesterolu, obniżają poziom trójglicerydów, poprawiają wygląd włosów, skóry i paznokci. Wpływają na jakość widzenia, pracę mózgu, funkcjonowanie układu mięśniowego, kostnego, krążenia.

Witaminy z grupy B wspomagają prawidłowe funkcjonowanie kładu nerwowego, usprawniają pracę serca i procesy metaboliczne, wpływają na wygląd skóry. W łososiu najwięcej jest witaminy B 12 (5,3 mg/ 100 g), B 6 (0,98 mg/ 100 g), B 1 (0,23 mg/ 100 g), B 2 (0,19 mg/ 100 g). Ponadto witamina A, E, PP, D i składniki mineralne- wapń, fosfor (korzystnie wpływające na bierny aparat ruchu) oraz magnez (29 mg/ 100 g) i jod.

 

DIETA Z ŁOSOSIEM

Właściwości odżywcze łososia wspomagające prawidłowe funkcjonowanie organizmu sprawiają, że dania na bazie tej ryby powinny znaleźć się zarówno w diecie dorosłych, jak i dzieci. Łosoś gotowany na parze to najlepszy sposób na zdrową potrawę dla niemowlaka. Starszym maluchom można zaserwować łososia pieczonego w folii lub w rękawie.

Dzięki zawartości cennych kwasów omega- 3 łosoś jest obowiązkowym elementem menu diabetyka. Dla cukrzyków i osób zmagających się ze zbyt wysokim poziomem tłuszczu, dieta z łososiem ochroni serce i układ krwionośny przed groźnym w skutkach wysokim poziomem trójglicerydów we krwi.

Najzdrowszą formą łososia są świeże filety lub dzwonka. W sklepach spotykamy także łososia mrożonego albo wędzonego na zimno lub na gorąco. Dziko żyjące ryby mają najwięcej wartości odżywczych, z kolei łososie hodowlane mogą zawierać szereg szkodliwych dla zdrowia substancji m.in. metale ciężkie (rtęć), sztuczne barwniki, antybiotyki.

W 100 g świeżego łososia jest 200 kcal, 20 g białka i 10 g tłuszczu. Należy jednak pamiętać, że na kaloryczność potrawy rybnej wpływa jej sposób przyrządzenia. Dietetyczne dania to łosoś gotowany na parze lub pieczony w folii. Zamiast soli możemy użyć bazylii, kolendry, pieprzu, ziół prowansalskim lub świeżego koperku. Nie poleca się smażenia na głębokim tłuszczu, przez co ryba traci cenne wartości odżywcze, a w zamian zyskuje dodatkowe kalorie.