Gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych sposobów przygotowywania potraw. Produkty przyrządzane w ten sposób zachowują większość składników odżywczych, zyskują niepowtarzalny smak, aromat i zachowują naturalny kolor. To metoda szczególnie chętnie wykorzystywana w komponowaniu menu dla dziecka oraz przy tworzeniu dietetycznego jadłospisu np. dla cukrzyka. Poza mięsem i warzywami, na parze możemy gotować świeże ryby m.in. łososia. Po pokrojeniu fileta na mniejsze kawałki przyprawiamy go odrobiną ziół prowansalskich lub szczyptą soli i pieprzu albo ograniczamy się do świeżego koperki i aromatycznego soku z cytryny.
ŁOSOŚ NA PARZE DLA DZIECKA
Dania na parze (warzywa, owoce, mięso, ryby, ryż) nie wymagają dużej ilości przypraw, dzięki czemu powinny znaleźć się w diecie każdego dziecka. Produktami odpowiednimi do tego typu obróbki cieplnej są m.in. ryby. Doskonałe walory smakowe i odżywcze ma filet z łososia gotowany na parze. Wcześniej należy go pokroić na średniej wielkości pasy, posypać świeżym lub suszonym koperkiem i skropić sokiem z cytryny. W przypadku przyrządzania łososia bez skórki, dno naczynia wykładamy liściem kapusty. Optymalny czas gotowania to 13-14 minut. Dla niemowlaka (6-7 mies.) również można przyrządzić łososia na parze, jednak trzeba pamiętać o znacznym ograniczeniu stosowanych przypraw. Wówczas porcję filetu wystarczy urozmaicić szczyptą koperku. W diecie starszych dzieci może pojawić się ryba przyprawiona ziołami prowansalskimi, bazylią, kolendrą lub odrobiną soli i pieprzu.
DIETETYCZNY ŁOSOŚ NA PARZE Z WARZYWAMI
Potrzebne składniki:
20 dag świeżego łososia
3 ziemniaki
1 mała cukinia
Pół selera
Pół czerwonej papryki
Ząbek czosnku
Pęczek koperku
3 szczypty ziół prowansalskich
2 szczypty świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
Sok z połówki cytryny
Sposób przygotowania:
Oczyszczonego fileta kroimy na mniejsze porcje, a następnie wcieramy w niego przeciśnięty przez praskę czosnek, posypujemy z obu stron pieprzem, ziołami prowansalskimi i posiekanym koperkiem oraz oblewamy sokiem z cytryny. Wstawiamy na pół godz. do lodówki. Przygotowujemy warzywa: Obrane ziemniaki i selera kroimy w plastry, lekko przyprawiamy i gotujemy na parze przez 15 min. Cukinię tniemy w talarki, a paprykę w paski. Wkładamy do paro waru na 5-6 min. Schłodzonego łososia gotujemy przez 15 min. Jeżeli dysponujemy trzypoziomowym parowarem, na dolnej półce umieszczamy ziemniaki i selera, na środkowej paprykę i cukinię, a na samej górze filety rybne.
ŁOSOŚ NA PARZE Z RYŻEM I WARZYWAMI
Potrzebne składniki:
20 dag filetu z łososia
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka zielonego groszku
1 puszka kukurydzy
1 torebka ryżu brązowego (10 dag)
2 łyżki soku z cytryny
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną rybę kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy, oblewamy sokiem z cytryny i schładzamy przez kwadrans. Na dolnej półce paro waru gotujemy ryż (15 min.), na środkowym poziomie fasolę, groszek i kukurydzę (3-4 min.), a na górnej półce łososia (w zależności od grubości porcji 10- 15 min.). Gotowe warzywa mieszamy z ryżem i układamy na talerzu obok łososia.