Pieczony w piekarniku w folii lub rękawie

Jedną z metod przyrządzania łososia jest pieczenie w piekarniku w folii lub w rękawie. Ten sposób pozwala na zachowanie cennych wartości odżywczych ryby, a ponadto gwarantuje niepowtarzalny aromat (dzięki zastosowanym przyprawom) oraz soczystość potrawy. Filet lub dzwonka łososia możemy przygotować w wersji dietetycznej z warzywami i brązowym ryżem albo podać z podsmażanymi talarkami ziemniaków. Kulinarny rarytasem jest także łosoś grillowany w piekarniku z apetyczną chrupiącą skórką.

 

DIETETYCZNY ŁOSOŚ PIECZONY W FOLII

Potrzebne składniki:

20 dag filetu z łososia

3 łyżki oliwy z oliwek

Pęczek koperku

2 ząbki czosnku

Kilka listków świeżej bazylii

Szczypta soli

2 szczypty pieprzu

Sposób przygotowania:

Do oliwy z oliwek wlewamy sok z cytryny, wsypujemy drobno posiekany czosnek, rozdrobnione listki bazylii, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Przyrządzoną marynatą równomiernie smarujemy łososia i wstawiamy do lodówki na 2- 3 godz. Następnie owijamy schłodzonego fileta w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na pół godz. (temp. 180 st. C). Upieczonego łososia możemy podawać z ugotowanym na parze warzywami lub z brązowym ryżem.

 

ŁOSOŚ PIECZONY W RĘKAWIE Z WARZYWAMI

Potrzebne składniki:

30 dag filetu z łososia

Mały brokuł

1 czerwona papryka

1 marchewka

1 czerwona cebula

2 łyżeczki ziół prowansalskich

Na marynatę:

3 łyżki oliwy z oliwek

Sok z połówki cytryny

2 łyżeczki sosu sojowego

1 ząbek czosnku

Pęczek koperku

3 szczypty bazylii w proszku

Sposób przygotowania:

Do oliwy i soku z cytryny dodajemy sos sojowy, sprasowany ząbek czosnku, posiekany koperek i bazylię. Dokładnie mieszamy. Przygotowaną marynatą nacieramy oczyszczonego łososia, po czym schładzamy w lodówce przez godzinę. Brokuły dzielimy na różyczki, paprykę tniemy w paski, a obraną marchewkę i cebulę w plasterki. Warzywa równomiernie posypujemy ziołami prowansalskimi. Do rękawa wkładamy rybę oraz mieszankę warzywną. Pieczemy przez 45- 50 min. w temp. 180 st. C.

 

ŁOSOŚ GRILLOWANY W PIEKARNIKU

Potrzebne składniki:

3 dzwonka łososia

3 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki soku z cytryny

2 szczypty soli

3 szczypty kolorowego pieprzu

3 szczypty bazylii w proszku

Dodatkowo: 5 ziemniaków, 1 czerwona papryka, świeży koperek, 3 łyżeczki gęstego jogurtu

Sposób przygotowania:

Do oliwy i soku z cytryny wsypujemy sól, pieprz, bazylię i posiekany czosnek. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, po czym nacieramy porcje łososia. Rybę wkładamy do pojemnika i schładzamy przez kilkadziesiąt minut w lodówce. Obrane ziemniaki wrzucamy do lekko posolonego wrzątku i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Odcedzamy, studzimy i miksujemy z jogurtem, posiekanym koperkiem i 2 szczyptami soli. Schłodzonego łososia grillujemy w piekarniku, przypiekając równomiernie z obu stron. Pozbawioną nasion paprykę kroimy w paski, owijamy folią aluminiową i kładziemy na grillu obok ryby. Podajemy z aksamitnym puree ziemniaczanym.