Przekąski z łososia wędzonego

Poza smacznymi daniami rybnymi podawanymi na gorąco, z łososia możemy również przyrządzić efektowne przekąski i przystawki, które doskonale sprawdzą się na świątecznym stole i podczas imprez okolicznościowych np. w roli urozmaicenia weselnego menu. Smakołyki z wędzonego łososia w formie tatara, carpaccio lub sałatki są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, przez co możemy rozkoszować się nimi nie tylko od święta, ale także na co dzień.

 

TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA

Potrzebne składniki:

30 dag wędzonego łososia

3 korniszony

3 plastry czerwonej papryki konserwowej

3 łyżeczki soku z cytryny

Pęczek koperku

3 łyżki sosu tatarskiego

Sposób przygotowania:

Łososia (bez skórki) tniemy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Wsypujemy do salaterki, delikatnie ubijamy, po czym układamy na talerzu odwracając salaterkę do góry dnem. 2 korniszony i paprykę drobno kroimy i układamy obok ryby. Wierzch łososia dekorujemy sosem tatarskim, a na nim umieszczamy korniszona pokrojonego w ćwiartki. Przed podaniem schładzamy w lodówce przez pół godz.

 

CARPACCIO Z ŁOSOSIA

Potrzebne składniki:

20 dag wędzonego łososia

10 czarnych oliwek

1 papryka konserwowa

Pół czerwonej cebuli

Ząbek czosnku

Sok z połówki cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

Przyprawy: sól, kolorowy pieprz, bazylia

Sposób przygotowania:

Rybę kroimy w cienkie paseczki i układamy na środku talerza. Oliwki tniemy w plasterki, paprykę w paski, a cebulę w kostkę. Rozdrobnione warzywa mieszamy ze sobą i posypujemy nimi łososia. Przyprawiamy wedle smaku, a wierzch polewamy oliwą z oliwek i skrapiamy sokiem z cytryny.

 

SAŁATKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I MAKARONEM

Potrzebne składniki:

1 opakowane makaronu- 20- 25 dag- penne lub tagliatelle)

40 dag wędzonego łososia

Czerwona cebula

4 łyżki kaparów

2 łyżeczki soku z cytryny

Bazylia w proszku

Pół szklanki jogurtu naturalnego

Ząbek czosnku

Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Łososia kroimy w cienkie plastry, a obraną cebulę w drobną kostkę. Makaron gotujemy al dente w lekko posolonym wrzątku i odcedzamy. Przygotowujemy sos: Do jogurtu dodajemy sok z cytryny, posiekany ząbek czosnku, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Do miski z rybą, cebulą i makaronem wlewamy sos delikatnie mieszając. Wierzch sałatki posypujemy kaparami.

 

PRZYSTAWKA Z ŁOSOSIA- ROLADKI Z SEREM FETA

Potrzebne składniki:

Filet z łososia

20 dag sera feta

2 ząbki czosnku

Pęczek koperku

3 szczypty ziół prowansalskich

Dodatkowo: liście sałaty, cytryna

Sposób przygotowania:

Łososia tniemy w cienkie plastry. Ser feta miksujemy z drobno posiekanym czosnkiem, koperkiem i ziołami prowansalskimi. Na plastry ryby nakładamy ok. 2 łyżki farszu i zwijamy w roladki. Podajemy na liściu sałaty. Dekorujemy ćwiartkami cytryny.