Poza smacznymi daniami rybnymi podawanymi na gorąco, z łososia możemy również przyrządzić efektowne przekąski i przystawki, które doskonale sprawdzą się na świątecznym stole i podczas imprez okolicznościowych np. w roli urozmaicenia weselnego menu. Smakołyki z wędzonego łososia w formie tatara, carpaccio lub sałatki są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, przez co możemy rozkoszować się nimi nie tylko od święta, ale także na co dzień.
TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA
Potrzebne składniki:
30 dag wędzonego łososia
3 korniszony
3 plastry czerwonej papryki konserwowej
3 łyżeczki soku z cytryny
Pęczek koperku
3 łyżki sosu tatarskiego
Sposób przygotowania:
Łososia (bez skórki) tniemy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Wsypujemy do salaterki, delikatnie ubijamy, po czym układamy na talerzu odwracając salaterkę do góry dnem. 2 korniszony i paprykę drobno kroimy i układamy obok ryby. Wierzch łososia dekorujemy sosem tatarskim, a na nim umieszczamy korniszona pokrojonego w ćwiartki. Przed podaniem schładzamy w lodówce przez pół godz.
CARPACCIO Z ŁOSOSIA
Potrzebne składniki:
20 dag wędzonego łososia
10 czarnych oliwek
1 papryka konserwowa
Pół czerwonej cebuli
Ząbek czosnku
Sok z połówki cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy: sól, kolorowy pieprz, bazylia
Sposób przygotowania:
Rybę kroimy w cienkie paseczki i układamy na środku talerza. Oliwki tniemy w plasterki, paprykę w paski, a cebulę w kostkę. Rozdrobnione warzywa mieszamy ze sobą i posypujemy nimi łososia. Przyprawiamy wedle smaku, a wierzch polewamy oliwą z oliwek i skrapiamy sokiem z cytryny.
SAŁATKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I MAKARONEM
Potrzebne składniki:
1 opakowane makaronu- 20- 25 dag- penne lub tagliatelle)
40 dag wędzonego łososia
Czerwona cebula
4 łyżki kaparów
2 łyżeczki soku z cytryny
Bazylia w proszku
Pół szklanki jogurtu naturalnego
Ząbek czosnku
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Łososia kroimy w cienkie plastry, a obraną cebulę w drobną kostkę. Makaron gotujemy al dente w lekko posolonym wrzątku i odcedzamy. Przygotowujemy sos: Do jogurtu dodajemy sok z cytryny, posiekany ząbek czosnku, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Do miski z rybą, cebulą i makaronem wlewamy sos delikatnie mieszając. Wierzch sałatki posypujemy kaparami.
PRZYSTAWKA Z ŁOSOSIA- ROLADKI Z SEREM FETA
Potrzebne składniki:
Filet z łososia
20 dag sera feta
2 ząbki czosnku
Pęczek koperku
3 szczypty ziół prowansalskich
Dodatkowo: liście sałaty, cytryna
Sposób przygotowania:
Łososia tniemy w cienkie plastry. Ser feta miksujemy z drobno posiekanym czosnkiem, koperkiem i ziołami prowansalskimi. Na plastry ryby nakładamy ok. 2 łyżki farszu i zwijamy w roladki. Podajemy na liściu sałaty. Dekorujemy ćwiartkami cytryny.