Kaloryczną potrawą rybną jest łosoś smażony na maśle, oleju lub smalcu. Smażone dzwonka łososia idealnie komponują się z daniami obiadowymi- można je podawać z ziemniaczanym puree, zarumienionymi talarkami ziemniaków, gałkami ryżu lub gotowanymi warzywami. Łosoś smażony na patelni to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu potrawa. Nie wymaga znacznych umiejętności kulinarnych ani poświecenia dużej ilości czasu.
ŁOSOŚ SMAŻONY NA OLEJU
Potrzebne składniki:
50 dag filetu lub dzwonka łososia
3 łyżki mąki pszennej
Olej rzepakowy
Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Pokrojone porcje łososia posypujemy z obu stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Następnie każdy kawałek obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzanej patelni. Smażymy na średnim ogniu do momentu zazłocenia.
ŁOSOŚ SMAŻONY NA WODZIE- PRZEPIS OKRASY
Oryginalnym pomysłem na smaczne danie z ryby jest łosoś smażony na wodzie. Ten nietuzinkowy sposób przyrządzania potraw pochodzący z Polinezji, a zmodyfikowany przez Karola Okrasę, polega na podsmażaniu ryb lub mięsa na wodzie z dodatkiem masła.
Potrzebne składniki:
4 dzwonka łososia
3 cebule dymki
2 ogórki kiszone
3 łyżki masła
3 ząbki czosnku
3 łyżki miodu
Pół szklanki wody
1/3 szklanki soku z ogórków kiszonych
Przyprawy i zioła: sól, pieprz, kolendra w ziarenkach, koperek
Sposób przygotowania:
Na głębokiej patelni gotujemy wodę z sokiem z ogórków. Dodajemy masło, starte ząbki czosnku, ziarenka kolendry, sól i pieprz. Gdy całość ponownie się zagotuje, wrzucamy pokrojone ogórki, plasterki cebuli i miód, a na wierzchu układamy dzwonka łososia. Smażymy na słabym ogniu do momentu, aż ryba będzie miękka. Przed podaniem dekorujemy aromatycznym koperkiem.
ŁOSOŚ SMAŻONY NA MAŚLE Z WARZYWAMI
Potrzebne składniki:
50 dag filetu z łososia
4 ziemniaki
Pół średniej papryki
Pół świeżej kukurydzy
5 łyżek masła
2 ząbki czosnku
Przyprawy i zioła: sól, pieprz, zioła prowansalskie, kolendra w proszku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, paprykę i kukurydzę oczyszczamy, obieramy i kroimy- ziemniaki w kostkę, a paprykę w paski. Wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy przez ok. 20 minut, po czym odcedzamy. Filet z łososia kroimy na mniejsze porcje, posypujemy z obu stron przyprawami i wstawiamy do lodówki na pół godz. Na rozgrzaną patelnię dajemy masło ze startym czosnkiem, a następnie układamy kawałki ryby. Podsmażamy równomiernie z każdej strony na złoty kolor.