Smażony na wodzie, maśle, patelni

Kaloryczną potrawą rybną jest łosoś smażony na maśle, oleju lub smalcu. Smażone dzwonka łososia idealnie komponują się z daniami obiadowymi- można je podawać z ziemniaczanym puree, zarumienionymi talarkami ziemniaków, gałkami ryżu lub gotowanymi warzywami. Łosoś smażony na patelni to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu potrawa. Nie wymaga znacznych umiejętności kulinarnych ani poświecenia dużej ilości czasu.

 

ŁOSOŚ SMAŻONY NA OLEJU

Potrzebne składniki:

50 dag filetu lub dzwonka łososia

3 łyżki mąki pszennej

Olej rzepakowy

Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Pokrojone porcje łososia posypujemy z obu stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Następnie każdy kawałek obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzanej patelni. Smażymy na średnim ogniu do momentu zazłocenia.

 

ŁOSOŚ SMAŻONY NA WODZIE- PRZEPIS OKRASY

Oryginalnym pomysłem na smaczne danie z ryby jest łosoś smażony na wodzie. Ten nietuzinkowy sposób przyrządzania potraw pochodzący z Polinezji, a zmodyfikowany przez Karola Okrasę, polega na podsmażaniu ryb lub mięsa na wodzie z dodatkiem masła.

Potrzebne składniki:

4 dzwonka łososia

3 cebule dymki

2 ogórki kiszone

3 łyżki masła

3 ząbki czosnku

3 łyżki miodu

Pół szklanki wody

1/3 szklanki soku z ogórków kiszonych

Przyprawy i zioła: sól, pieprz, kolendra w ziarenkach, koperek

Sposób przygotowania:

Na głębokiej patelni gotujemy wodę z sokiem z ogórków. Dodajemy masło, starte ząbki czosnku, ziarenka kolendry, sól i pieprz. Gdy całość ponownie się zagotuje, wrzucamy pokrojone ogórki, plasterki cebuli i miód, a na wierzchu układamy dzwonka łososia. Smażymy na słabym ogniu do momentu, aż ryba będzie miękka. Przed podaniem dekorujemy aromatycznym koperkiem.

 

ŁOSOŚ SMAŻONY NA MAŚLE Z WARZYWAMI

Potrzebne składniki:

50 dag filetu z łososia

4 ziemniaki

Pół średniej papryki

Pół świeżej kukurydzy

5 łyżek masła

2 ząbki czosnku

Przyprawy i zioła: sól, pieprz, zioła prowansalskie, kolendra w proszku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki, paprykę i kukurydzę oczyszczamy, obieramy i kroimy- ziemniaki w kostkę, a paprykę w paski. Wrzucamy do posolonego wrzątku i gotujemy przez ok. 20 minut, po czym odcedzamy. Filet z łososia kroimy na mniejsze porcje, posypujemy z obu stron przyprawami i wstawiamy do lodówki na pół godz. Na rozgrzaną patelnię dajemy masło ze startym czosnkiem, a następnie układamy kawałki ryby. Podsmażamy równomiernie z każdej strony na złoty kolor.