Smacznym pomysłem na potrawę z dodatkiem ryby jest makaron z łososiem urozmaicony warzywnym akcentem w postaci brokułów, porów, szpinaku, cukinii, czy suszonych pomidorów. Zamiast klasycznego makaronu można użyć spaghetti, tagliatelle lub penne.
SPAGHETTI Z ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI
Potrzebne składniki:
20 dag wędzonego łososia
1 mały brokuł
1 opakowanie spaghetti
1 ząbek czosnku
Szklanka śmietany 30 %
3 łyżki oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Brokuły oczyszczamy, dzielimy na różyczki i wrzucamy do lekko posolonego wrzątku. Gotujemy przez 3-4 minuty, po czym odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekany czosnek. Łososia kroimy w kostkę i kładziemy na patelni. Po kilku minutach rybę zalewamy śmietaną i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Wówczas dodajemy podgotowane wcześniej brokuły. Po 5-6 minutach ściągamy z ognia i przyprawiamy wedle smaku. Spaghetti gotujemy al dente, odcedzamy i dodajemy do łososia z brokułami i sosem.
DIETETYCZNY MAKARON Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM
Potrzebne składniki:
20 dag pełnoziarnistego makaronu
15 dag świeżego szpinaku
20 dag surowego łososia
2 ząbki czosnku
Łyżeczka soku z cytryny
Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Oczyszczony szpinak układamy na dnie garnka, zalewamy zimną wodą i dusimy pod przykryciem przez 3-4 minuty. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Rybę kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do garnka ze szpinakiem. Całość dusimy jeszcze przez kilka minut do momentu aż łosoś będzie blado różowy. Łączy z makaronem.
TAGLIATELLE Z ŁOSOSIEM I POREM
Potrzebne składniki:
1 opakowanie makaronu tagliatelle
15 dag wędzonego łososia
1 por
Szklanka kwaśniej śmietany
2 łyżki oleju rzepakowego
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Oczyszczonego pora szatkujemy drobno i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażamy na słabym ogniu przez 2-3 minuty, po czym dodajemy pokrojonego w pasy łososia. Całość zalewamy śmietaną i przyprawiamy wedle smaku. Smażymy do momentu aż sos zgęstnieje, po czym łączymy z ugotowanym na półtwardo tagliatelle.
PENNE Z ŁOSOSIEM I MASCARPONE
Potrzebne składniki:
20 dag makaronu penne
20 dag wędzonego łososia
15 dag sera mascarpone
2 łyżki oliwy z oliwek
Sok z połówki limonki
Przyprawy: sól, pieprz, suszony koperek
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, a gdy tłuszcz się nagrzeje układamy kawałki łososia. Po kilku minutach dodajemy mascarpone. Gdy serek się rozpuści przyprawiamy wedle smaku i oblewamy sokiem z limonki. Pod koniec dodajemy ugotowany makaron.