Popularnym pomysłem na smaczne przyrządzenie ryby jest zapieczenie jej w piekarniku z dodatkiem pokrojonych warzyw. Tarta z łososiem doskonale sprawdza się w połączeniu z delikatnym ciastem francuskim, pomidorami, cukinią, szpinakiem, mozzarellą, ricottą, serkiem twarożkowym oraz sosem jogurtowo- śmietankowym. Natomiast łatwa i szybka zapiekanka z łososiem pieczona jest z ziemniakami, brokułami lub makaronem. Przygotowane danie można podawać zarówno w wersji na gorąco, jak i na zimno, po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce.
TARTA Z ŁOSOSIEM I MOZZARELLĄ
Potrzebne składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (20- 25 dag)
20 dag wędzonego łososia
Pół szklanki jogurtu naturalnego
20 dag mozzarelli
3 jajka
2 pomidory
Łyżeczka masła
Łyżeczka mąki pszennej
Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie schładzamy w lodówce, po czym rozwałkowujemy na cienki placek na oprószonej mąką stolnicy. Następnie przekładamy do specjalnej formy natłuszczonej masłem. Ciasto mocno dociskamy do spodu i boków blaszki oraz odcinamy wystające brzegi. Sparzone pomidory pozbawiamy skórek, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Mozzarellę tniemy w cienkie plastry. W naczyniu łączymy jogurt z jajkami i przyprawami. Dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na przygotowanym cieście francuskim układamy kawałki wędzonego łososia, plasterki mozzarelli i pokrojone pomidory. Całość równomiernie oblewamy masą jajeczno- jogurtową. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na ok. pół godz.
TARTA Z ŁOSOSIEM I CUKINIĄ
Potrzebne składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
40 dag wędzonego łososia
20 dag cukinii
2 jajka
1/3 szklanki śmietany 30 %
Serek homogenizowany śmietankowy light
Łyżeczka masła
Przyprawy: sól, pieprz, bazylia
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, wlewamy śmietanę, serek i przyprawiamy wedle smaku. Dokładnie mieszamy widelcem. Formę do tarty smarujemy masłem, wykładamy schłodzonym i rozwałkowanym ciastem oraz nakłuwamy spód wykałaczką. Oczyszczoną cukinię kroimy w cienkie plasterki i umieszczamy na cieście. Następnie układamy kawałki łososia i zalewamy śmietankową masą. Pieczemy w temp. 160 st. C przez 40 min.
ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEM I ZIEMNIAKAMI
Potrzebne składniki:
50 dag ziemniaków
30 dag wędzonego łososia
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
4 łyżki kwaśniej śmietany
Łyżeczka masła
Przyprawy i zioła: sól, pieprz, koperek, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Foremkę smarujemy masłem. Oczyszczone ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie talarki. Wędzonego łososia tniemy w pasy. W misce łączymy jogurt ze śmietaną, wybranymi przyprawami i posiekanym koperkiem. Dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Na dnie formy układamy pokrojone ziemniaki , a na nich kawałki łososia. Całość zalewamy przygotowanym sosem jogurtowo- koperkowym. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 45- 50 min.